Jaap Huisman is journalist/publicist met als specialisme architectuur, ruimtelijke ordening en design. Hij heeft 30 boeken op zijn naam staan en schrijft momenteel in Het Parool.

Our Domain: de studentenflat 2.0

Our Domain nabij het metrostation Holendrecht huisvest sinds kort bijna duizend jongeren, studenten dan wel expats. Het ontwerp is van OZ Architects uit Amsterdam. Op foto’s oogt het spectaculair, maar hoe is het in werkelijkheid?

1240.jpeg

De studentenflat 2.0. Zo zou je Our Domain het best kunnen typeren, een complex aan de Meibergdreef op steenworp afstand van het AMC. Want ga maar na: er kunnen gemeubileerde units worden gehuurd voor een prijs van ongeveer 700 euro. Meer dan 1000 appartementen zijn zo samengebracht in een gebouw dat vanuit de lucht bezien een V-vorm heeft.

Erg ruim zijn die appartementen van pakweg 26 vierkante meter niet, maar dat wordt goedgemaakt met een keur aan faciliteiten. De lobby is een aaneenschakeling van zitjes en werkplekken, en er is een bibliotheekje. Daarnaast liggen een fitnesszaal, muziekstudio, wasserette, een biljart-, pool- en tafeltennisruimte en zelfs een volwaardige cinema. Films kunnen via je smartphone worden besteld en afgespeeld. Love­seats, kom daar maar eens om in een gewone bioscoop. Our Domain is duidelijk wat anders dan de kippenhokken waarin jongeren veertig jaar geleden werden ondergebracht.

Het is, met andere woorden, een gelikte formule die Our Domain heeft gelanceerd, die inspeelt op de behoefte aan betaalbare woonruimte voor jongeren en aan ontmoetingsplekken. Een bewoonster die een kast uitlaadt, verwoordt het treffend: “Dit ligt ideaal dicht bij mijn werk, het AMC. En zo ontmoet ik ook nog leeftijdsgenoten.” Ze betaalt 681 euro voor een hoekappartement van 33 vierkante meter.

Kubussen met felle kleuren

Op illustraties ziet Our Domain er spectaculair uit: een cascade van kubussen met felle kleuren op de blinde buitenmuren. De getrapte gevel met zijn terrassen lijkt een kleine modegril te zijn, want die keert ook terug in het studentencomplex Smiley op Zeeburgereiland, en in The Valley, dat volgend jaar wordt opgeleverd aan de Zuidas. Verantwoordelijk voor Our Domain is architectenbureau OZ, dat niet alleen in Nederland maar ook op Curaçao opereert. De portfolio is rijk en uitnodigend. De voormalige Werkspoorloods op Oostenburg maakt zich op als markthal. Maar ja, het is een artist’s impression van OZ. Wat het in werkelijkheid wordt, weet je maar nooit. Dat is ook het euvel van Our Domain Amsterdam South East: het lijkt revolutionair. Op de foto. Als je ervoor staat, denk je: mwaaah.

Niettemin. Fijn dat er weer eens kleur is gebruikt in de architectuur – de meeste architecten in Nederland schrikken daarvoor terug. Dat architecten huiverig zijn voor kleurgebruik is begrijpelijk gezien de vaalheid die na een paar jaar optreedt. Afwachten dus.

Kleur kan Our Domain wel gebruiken, want de buitengevels zijn bekleed met een grauwe baksteen, terwijl de ritmiek van de façade niet erg afwijkt van die van de net gesloopte Bijlmerbajes. Dit is het dilemma van het gebouw: is de kleur decoratie, een doekje voor het bloeden van een saaie buitenkant? Of is het, van een afstand bekeken, de final touch, het middel om een complex cachet te geven. Als je het vergelijkt met de andere anonieme gebouwen in de omgeving, zoals het hoofdkantoor van McDonald’s en Cisco, is dit een uitgesproken toevoeging.

Smoezelig spuitbeton

De studenten en expats zijn aangewezen op het interieur. En het moet gezegd: zo’n lobby met receptie kom je zelden tegen in dergelijke gebouwen. Een viersterrenhotel is er niets bij. Maar ook hier is weer een kanttekening op zijn plaats. Op ooghoogte is er niets aan de hand, daarboven is alles, alle leidingen en luchtschachten, ondergespoten met een smoezelige vorm van spuitbeton, zo ongeveer het schuim dat in mei de Noordzeekust overspoelt. Het wegwerken van installaties is terecht uit den boze, maar deze camouflage lijkt ingegeven door bezuinigingen.

Our Domain is letterlijk en figuurlijk de hoeksteen van een campus in wording. Er wordt een park aangelegd, omzoomd met andere woonblokken. Het tuinontwerp is van Karres en Brands, die inmiddels tot de top van de landschapsarchitecten in Nederland gerekend kunnen worden. Op de maquette en de artist’s impressions ziet het er indrukwekkend uit, en dat is iets wat deze uithoek van Amsterdam wel kan gebruiken. Een niemandsland dat wordt omgetoverd tot een campus, wie had dat ooit kunnen denken?

Foto: Eva Plevier

Geluk(t) in Sloterdijk

De Albert Cuypgarage: een uniek hoogstandje onder water