Jaap Huisman is journalist/publicist met als specialisme architectuur, ruimtelijke ordening en design. Hij heeft 30 boeken op zijn naam staan en schrijft momenteel in Het Parool.

Maritim: overtreffende trap aan het IJ

XXL dat is de maat en ambitie van het Maritim Hotel in Noord dat begin 2025 opengaat. Dit is het derde congreshotel in Amsterdam – en de eerste boekingen zijn al binnen. Al die gasten kunnen terecht in een adembenemend auditorium. Wat frivoliteit kan het complex echter wel gebruiken.

 

 

De cijfers zijn duizelingwekkend. 579 hotelkamers, een auditorium voor 2500 personen, een parkeergarage voor 600 auto’s en een megarestaurant, genaamd Loef, voor 400 couverts. Het Maritim Hotel op Overhoeks in Noord speelt mee in de divisie Overtreffende Trap. Toch is dit hotel, dat zich wil richten op de congresmarkt, nog niet het grootste – dat is Nhow bij de Rai – en is de toren met 114 meter iets lager dan de Rembrandttoren bij het Amstelstation.

 Duizelingwekkend is ook het panorama. Vanaf de 34e etage, waar bar Noord zich gaat vestigen, is Almere aan de horizon waarneembaar en westelijk de duinenrij bij de Noordzee. Het kan niet anders of dit moet als een magneet nieuwsgierigen aantrekken. De ADAM toren is gereduceerd tot een tuinkabouter.

 Maritim vormt een duo met Yvie ernaast. Dat is een expressieve woontoren met horizontaal gedrapeerde terrassen die nou eens ontsnappen aan de benepenheid van de meeste balkons. Ze vormen een verlengstuk van de kamers met maten tussen de 40 en 200 vierkante meter. Een listige indeling maakt dat ook een klein appartement ruim aanvoelt. Een royale daktuin, ontworpen door de Deltavormgroep, verbindt de twee torens die zowel voor hotelgasten als bewoners toegankelijk is. Aan die tuin ligt ook de spa met zwembad.

Jaap Hiuisman en de architect Do Janne Vermeulen

 Het complex is van de hand van TeamV Architects die zich dit jaar in de schijnwerpers speelt met Mediavaert, het epicentrum van de dagbladen en tijdschriften. Daarvoor ontwierp het bureau Haut in het Amstelkwartier: beide gebouwen vallen op door hun houtgebruik. In beide gevallen was Do Janne Vermeulen de projectarchitect.

 De ontwikkeling van Maritim heeft averij opgelopen omdat de Duitse ontwikkelaar en de aannemer met elkaar botsten. Covid deed er nog een schepje bovenop. Vervolgens is er in alle stilte verder gebouwd en ingericht volgens de stijl waarmee Maritim in Dusseldorf vertrouwd is. De inrichting is dan ook niet gedaan door Team V maar door het Duitse bureau Geplan. Dat die wars is van speelsheid en malle fratsen blijkt uit het strenge, welhaast steriele interieur. Het Duitse woord grundlichkeit ligt op de loer. Alleen de uitsparingen in het plafond van het auditorium en de bar Noord doorbreken de steriliteit – en tenslotte het publiek moet ook nog komen. Dat kan de zaak nog veranderen.

 In het stedenbouwkundig plan dat al weer een jaar of 15 geleden werd opgesteld, was verdisconteerd dat op deze plek twee torens moesten komen, die per se van elkaar moesten verschillen. Niet alleen in hoogte maar ook in materiaalgebruik. Do Janne Vermeulen noemt Maritim genereus en Yvie expressief. Je zou ook kunnen zeggen dat Maritim introvert is met een buitenkant die niets prijsgeeft van het interieur. Maritim is zwart/antracietgrijs dankzij het vele donkere natuursteen, Yvie is licht dankzij een Portugese natuursteen met een geribbelde oppervlak.

 Staande voor Maritim overvalt je een gevoel van laagtevrees. Het valt bijna niet mee om omhoog te kijken, zo overweldigend zijn hoogte en de monumentaliteit. Binnen is het verhaal niet anders. Er ligt een imposante expeditiestraat tussen de westelijke Bercylaan en de Badhuiskade, waardoor de bevoorrading buiten het zicht blijft. Ook de twee ingangen aan weerszijden zijn visueel en fysiek met elkaar verbonden en komen samen in een lobby die op een massa congresgangers is berekend. In de plint strijkt de horeca neer, met Loef dat een terras aan de parkkant krijgt, en een Wiener Café in de oosthoek.

De lobby/hal van het hotel

 Tussen al het zwart glanzende natuursteen en de gouden kolommen springt er een detail uit: dat is een plafond met wybertjespatroon waarin glazen koepels zijn verwerkt. Tussen de glas valt het silhouet van Yvie te bewonderen. Bij de plattegrond van hotel en woontoren is er een opmerkelijke vinding: op elke etage eindigt de gang bij een venster waardoor bezoeker/bewoner zich kan laven aan het uitzicht over de stad. Deze geste maakte dat er minder hotelkamers konden worden gerealiseerd maar het komt de vriendelijkheid weer ten goede,

 Amsterdam is dus een megacomplex rijker om de boomende congresmarkt op te kunnen vangen. De vraag is of de Amsterdammer zelf er iets mee opschiet. De hotelmanager Caroline Receveur denkt van wel. Een Wiener Café moet de huiskamer van dit stuk Noord worden. Dat neemt niet weg dat de steriele inbreng van de Duitse eigenaar een draai kan gebruiken. En dat de anonimiteit een graad minder had mogen zijn.

Hout omdat je ervan houdt

Het kan: een bescheiden toren op de Zuidas