Hoog hoger hoogst: het lijkt erop dat behalve op het Strand- en Centrumeiland nergens meer laagbouw wordt gerealiseerd. De randen van de stad schieten omhoog en vooral op de Zuidas is dat een gegeven. Tussen alle spektakelstukken valt Stepstone op, het eerste stukje sociale woningbouw. Tot 28 jaar mag je er woningervaring opdoen.
In de hoogbouwvisie van juli 2024 heeft de gemeente Amsterdam weer eens aangegeven waar en hoe hoogbouw in de stad wenselijk of zelfs noodzakelijk is. Noodzakelijk. Om daar mee te beginnen: wil de openbare ruimte leefbaar en levendig blijven, zijn torens van circa 70 meter nodig. Natuurlijk niet overal. De hele grachtengordel en de ring eromheen zijn uitgezonderd wat leidt tot een groot vierkant in de stadsplattegrond, bijna een soort vacuüm, een platte koek. Daarbuiten gaat het los en dan vooral rondom de ov-knooppunten.
Het is al goed te zien aan de bouwkranen die staan opgesteld bij station Noord, Zuid, Lelylaan, Amstelstation en station Bijlmer. En dan zijn er gebieden die in de toekomst volgebouwd worden met torens zoals Haven-Stad, de Sluisbuurt en het Hondsrugpark.
De toon werd gezet in en met de Zuidas die vanaf 2000 steeds hoger, wilder en dichter werd bebouwd. Bijna alle sportvelden zijn bedolven onder torens: het is nog een wonder dat AFC en de hockeyvelden aan de voet van de VU gespaard zijn gebleven. Nadat eerst de oostkant is gevuld heeft de bouwhonger zich nu verplaatst naar de westkant van de Parnassusweg. Na de Zandloper is daar recentelijk Stepstone van LEVS Architecten opgeleverd, dat later wordt gevolgd door Puls van MVSA en VMX. Stepstone en Puls vormen samen een U-vormig ensemble met een ruime binnentuin waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten – en anders wel in de bioscoopzalen die in Puls zijn gepland.
Hoewel Puls nog volop in aanbouw is, kan nu al worden geconstateerd dat dit een excentrieke aanvulling is, in de stijl die we van MVSA (Roberto Meyer) kennen. Een bonte en verspringende stapeling van etages met een kroon (en daaronder lofts) als toppunt. Opnieuw heeft Valley model gestaan voor dit type grillige hoogbouw. Het naast gelegen lagere blok wordt misschien interessanter omdat er een heus stadspark op het dak is gesticht: tja wat er op de begane grond verloren is gegaan, moet in en op de lucht veroverd worden.
Stepstone, aan de Gustav Mahlerlaan, is in zijn verschijning eigenlijk terughoudend en het tegendeel van spectaculair. Dat kan als een compliment opgevat worden, als de camera 360 graden rond zwenkt, valt op hoe opdringerig en schreeuwerig de meeste hoogbouw in het zakendistrict is. Stepstone is dan ook geen kantoor maar een collectie van 216 appartementen tussen 25 en 60 meter voor jongeren tot 28 jaar. Letterlijk een Stepstone dus, een stap naar volwassenwording en zelfstandigheid. Zodra de bewoner de leeftijd van 28 heeft bereikt, moet hij het complex verlaten.
Het was een doel van de gemeente en het projectbureau om meer betaalbare woningen op de Zuidas te introduceren. Dat lijkt met Stepstone en de toekomstige buren geslaagd. Neem bijvoorbeeld de fietsenstalling naast de centrale hal: dat zul je nergens op de Mahlerlaan tegenkomen, en daarachter staat ook nog een pingpongtafel. Op het dak, op 80 meter hoogte, is een sportveld ingericht. Een mooie geste hoewel fanatiek sporten er misschien niet van komt met zo’n uitzicht.
Stepstone is een alzijdige toren. De balkons zijn rondom de gevel gedrapeerd. Ze waren volgens de architect misschien niet strikt noodzakelijk maar geven de toren dat beetje sierlijkheid dat anders had ontbroken. Bovenin leiden trapsgewijze maisonettes naar de kroon.
Wat bijdraagt aan de elegantie zijn de lichtgrijze kaders van de prefab betonelementen samen met groene betonvlakken van alpengroen grind en Noors marmer. Wit wordt zo niet helemaal oogverblindend. Nu de westkant geleidelijk aan volstroomt met gebouwen wordt pas duidelijk, pijnlijk zelfs, hoezeer de drukke Parnassusweg met zijn trambaan en autowegen een blokkade vormt tussen de oost- en west-Zuidas. Waarmee de Gustav Mahlerlaan onmogelijk tot een aantrekkelijke avenue kan uitgroeien.