Jaap Huisman is journalist/publicist met als specialisme architectuur, ruimtelijke ordening en design. Hij heeft 30 boeken op zijn naam staan en schrijft momenteel in Het Parool.

HAUT houdt wel van hout?

Het gaat maar door: opnieuw is er een opzienbarend gebouw in Amsterdam opgeleverd, en dit keer een hybride houten toren vlakbij metrostation Spaklerweg. Team V Architecture en ontwikkelaar Lingotto hebben een driehoekig kavel listig uitgebuit.

 

 

 

Kansloze expeditie: de nieuwste woontoren van Amsterdam bezoeken met een zicht van hooguit 40 meter vanwege een dichte mist. Vanaf het Amstelstation doemt alleen een vaag gevaarte op. Maar goed, omdat bouwvakkers nog bezig zijn, is het eenvoudig binnen te dringen in de appartementen en is er een goed beeld te vormen van Haut. Mist vermindert natuurlijk wel het woongenot voor de bewoners van de hoogste etages: weg is het beloofde panorama.

 Haut, in het Frans hoog, en dat is ie, met zijn 21 verdiepingen. Haut, letterlijk uitgesproken, is ook hout want dit is de eerste houten woontoren van de wereld. Niet helemaal waar, trouwens. Haut is om precies te zijn een hybride toren met een betonnen kern, een facade van hout en veel, veel glas. Bovendien bestaan verder in Noorwegen en Oostenrijk houten wolkenkrabbers, alleen hebben die een kantoorfunctie.

 Het vurenhout is afkomstig uit een Oostenrijks productiebos, dat – zo bezweert de constructeur – in twee uur weer is aangegroeid. Kom dus maar op met dat hout, want het is duurzamer en vermoedelijk gezonder om in te wonen dan in beton. Vlak over de grens in Duitsland is het hout in platen gezaagd, zogeheten cross laminated timber, zodat het eenvoudig op de bouwplaats gemonteerd kon worden.

  Dat er toch beton nodig is, heeft verschillende redenen. Beton waarborgt de stijfheid van de constructie, vangt beter de trillingen van de nabijgelegen spoordijk op en voorkomt de zetting van de balkons. Die mogen het liefst niet zijn blootgesteld aan al te veel vocht. Het laatste wat je wil hebben is een kromgetrokken vloer in de buitenruimte. Om die reden is de afdichting van de buitenkant in een moordend tempo voltrokken – immers vocht is tegelijk de grootste bedreiging voor de houten betimmering in de appartementen. De plafonds en de vloeren zijn bekleed met het vurenhout en dat zien we verder terug in de trappenhuizen. Hier is opnieuw een correctie op zijn plaats: helemaal van hout zijn de vloeren niet. Er is een tussenlaag van beton die geluidsoverlast moet tegengaan. Een koper van een luxueus appartement – want dat zijn de bijna 60 woningen - wil geen geklos boven zijn hoofd.

 Hout heeft verder als beperking dat er voor leidingen niet in gefreesd kan worden zoals bij beton en dat sprinklerinstallaties alleen op een verlaagd plafonddeel kunnen worden aangebracht. Het spreekt dat verder de natte ruimtes (badkamer en washok) een betonnen huls hebben.

 Wat valt er buiten te merken van al dat Oostenrijkse hout? Eigenlijk niets. De witte banden hadden evengoed van beton kunnen zijn. In de zwarte vlakken zijn zonnepanelen ondergebracht. Stevige houten balken sieren het plafond in de toekomstige health en wellnessclub op de begane grond en verder is de centrale entree betimmerd. De lage plint waarop Haut staat is trouwens eveneens van beton om de toren een solide basis te geven.  Daar profiteren de bewoners van de onderste etages van, die de beschikking hebben over royale terrassen.

 Het driehoekig kavel waarop Haut staat, is ten volle uitgebuit door Team V Architecture en het mooie is dat het gebouw vrijstaat van zijn omgeving wat je over het algemeen niet van de bebouwing in Amsterdam kunt zeggen. Dat maakt overal een verrassend uitzicht mogelijk, over de Amstel, het Amstelkwartier, de Watergraafsmeer en het Bajeskwartier dat moet uitgroeien tot een groene verticale stadswijk.

Wat Haut doet afwijken van gelijksoortige traditionele torens is dat de drie zijden in- en verspringen ten opzichte van elkaar. Aan de oostkant die uitziet op het spoor, arceren de schuine gevelbanden de trappenhuizen. Spannend zijn de inkepingen op de spitse kop van Haut; je moet vermoedelijk hoogtevrees overwinnen om het balkon te  betreden dat slechts is afgeschermd met een glazen balustrade. Er zijn maar liefst 15 verschillende woningtypes in Haut verwerkt, zelfs een paar maisonnettes, waar de kopers betrokken waren bij de inrichting. Vanzelfsprekend is het penthouse de vlag op het schip, met een dakterras. Daarnaast liggen verzonken zonnepanelen en een gevelreinigingsinstallatie die gelukkig niet vanaf de openbare weg zichtbaar is.  

 In de nieuwe generatie woontorens is Haut onmiskenbaar een aanwinst door zijn elegante en speelse verschijning. En dat op een plek aan de Amstel/Omval die je slechts een keer kunt benutten. Want dat het hout ooit in de versnipperaar terecht komt, lijkt onwaarschijnlijk.

 

 

  

Met het startblok kan het beginnen

Valley is on-Amsterdams