Categorie: documenten

  • De torens Ito (links) en Vinoly


  Behalve kantoren moet de Amsterdamse Zuidas ook een plaats worden om te wonen? Het eerste blok wordt bijna opgeleverd. Maar welke mensen willen er wonen en voor wie is de buurt bedoeld? En overleeft het gebied uberhaupt de kredietcrisis? Een analyse die werd geschreven in opdracht van bureau Vandejong.

  Wat zijn de opgaven in het landelijk gebied? Dat is in Brabant de verwerking van xtc en medicijnen in het grondwater. zie ook www.waaarodaaaro.nl: de ruimtelijke agenda voor dit moment.

  • In De Stad van de Zon te Heerhugowaard zijn vrijwel alle woningen gericht op grachten , singels en plassen.
  • Venetie is natuurlijk het ultieme waterparadijs waar ook de Nederlander naar hunkert

  Voor de Zweden en de Duitsers zijn het de eeuwig zingende bossen, maar welke fascinatie heeft de Nederlander met het landschap. Het water is het antwoord, kijk maar naar Sail of de Elfstedentocht. Een bootje voor de deur is het ideaal. Dat betekent dat stedenbouwers daar steeds meer op inspelen - en dat doen ze ook, in de Vinexwijken Vathorst en IJburg. We willen een natte achterdeur!  Nu de discussie over een verbinding tussen Amsterdam en Almere over het IJ in volle gang is, komt ook de gedachtevorming over de interne verkeersstructuur weer in beeld. Drie jaar geleden beschreef ik in opdracht van de toenmalige stadsbouwmeester Francine Houben de scenario's voor een betere ontsluiting van de stad. Wie wijst mij de weg in de poldermetropool?

  • De jury (Arend Hilhorst vooraan) beraadslaagt in Amsterdam
  • Een van de binnenhoven van het Westerdokseiland

  Beide projecten waren genomineerd voor de Nepromprijs 2009, beide zijn illustratief voor de grote ambities die steden en marktpartijen hebben, maar niet kunnen waarmaken omdat de opgave te complex zijn en de uitkomsten te mager. Een analyse van de grootstedelijke problematiek naar aanleiding van de prijs die terecht werd toegekend aan het Westerdokseiland in Amsterdam.

  • De Piramides aan de Jan van Galenstraat zijn in feite stenen kerstbomen
  • Eerst was er het Marcanti College - ook van Soeters

  • Gaudi in Barcelona, over balkons gesproken....
  • Casa Mila, voorbeeld van weelderig gedecoreerde balkons en loggia's.
  • De eigenaar van deze site op het balkon in Bauhaus, dat door zijn breedte laat zien dat het hoort bij een afdeling.
  • De beroemde waterval van balkons in Bauhaus/Dessau behorende bij eenpersoons ateliers/appartementen.

  Op AT5 circuleert momenteel het programma Aanbouw met een reportage over balkons. De aanleiding is het boekje waaraan ik bijdroeg over Het Balkon, uitgeverij Valiz. In de inleiding het verhaal achter het balkon, het podium voor krakers en koningen, voor amourettes en contact met het buitenland.

  • Herstructurering in Amsterdam-noord
  • In Amsterdam-noord werd een jaren zestigblok vervangen door een intiem woonerf.

  Drie partijen herstructureerden het Admiraalsplein in Wielwijk, een dreigende probleemwijk in Dordrecht. Een nieuw project, het ambitieuze complex De Zilvervloot, moest als katalysator gaan fungeren voor een verbeterd plein en een aantrekkelijkere wijk. Na jaren werkt het ook.

  Rob Krier is hot in Nederland. Sinds zijn masterplan voor De Resident in Den Haag, duikt zijn architectuur overal op, van Helmond tot Amsterdam. Zelfs Lelystad heeft hem gevraagd een nieuw havenfront te maken zodat de polderstad eindelijk in aanraking komt met het Ijsselmeer. Op het ogenblik wordt Vleuterweide in Leidsche Rijn, een ontwerp van zijn hand, gebouwd. Die interesse voor Krier is opmerkelijk. Tien jaar geleden moesten met name critici niets van zijn romantische heimwee-architectuur hebben. Een interview met de Luxemburger over de herwaardering.