Categorie: boeken


  • dankwoord bij de presentatie bij Backstage
  • interview parool

  verder kijken op www.jaaphuisman.nl/weblog o.a. met optreden bij pauw en witteman...


  Dit artikel verscheen op 14 april in de Volkskrant en ging in op een vraag van de redactie of ik nog iets was vergeten en kon toevoegen aan het boek. Geen gemakkelijke vraag, maar toch was er nog een onderbelicht aspect: het taboe om over onze aftakeling te spreken...

  • Roltrappen in de vides
  • De perrons zijn licht en lang - foto Robert Oerlemans

  Stedenbouw is een kwestie van lange adem, dat bewijst de wording van het Arenagebied in Amsterdam. Was het lang een winderige vlakte, eindelijk begint het nu enige beslotenheid te krijgen. De redding voor het gebied is het station in de vorm van een vlinder die lijkt op te stijgen vanaf het talud. De grootste vondst is de onderdoorgang te vergroten waardoor Arena en Bijlmer nu met elkaar fysiek verbonden zijn. Dit is het hoofdstuk over de bestuurlijke en stedenbouwkundige operatie die het station mogelijk maakten. Het is een hoofdstuk uit het boek over het station, begin 2009 verschenen.

  • Een volle Zuiderkerk. Zoek het oranje shirt.
  • Cover van het boek

  Op 22 april werd officieel het boek over de technische wording van Amsterdam gepresenteerd tijdens een manifestatie in de Zuiderkerk: hoe wordt de Noordzuidlijn aangelegd, hoe is IJburg ontstaan, wat gebeurt er in de Bijlmer en hoe gaat de Zuidas eruitzien. Alles wat we nog niet wisten van de totstandkoming van Amsterdam. Uitgave THOTH, opdrachtgever IBA.  Er was een nieuw millenium aangebroken, een mooie gelegenheid om terug- en vooruit te blikken. En dat gold misschien wel in het bijzonder voor de Ridderzaal waar eens per jaar alle ogen op de volksvertegenwoordiging en de Kroon zijn gericht.

  Eind 2006 verscheen het boek over de grootste Vinex-locatie in de Zaanstreek - een wijk die eigenlijk op die slappe bodem niet gebouwd zou kunnen/mogen worden maar die er toch is gekomen. De historie van een stuk land dat ooit een zijarm van het IJ was, waar Saenredam de kerk van Assendelft schilderde tot en met nu: een thematisch opgezette wijk waar mensen wonen in Thorn, horizontaal, de Amsterdamse school, Barragan of Marken.

  • het oude station van schelling kwijnt weg tussen de nieuwbouw.
  • nog steeds is arnhem centraal een bouwput maar de wtc-torens staan er al.

  Met de komst van Randstadrail en de HLS verschijnt er ook een nieuwe generatie stations. Arnhem staat op het punt afgebroken te worden. Daarvoor in de plaats komt een futuristische terminal van Ben van Berkel. Over dit onderwerp publiceerde ik het boek Statement Station in 2005.  Het was het eerste grote renovatieproject in Amsterdam sinds tijden, de transformatie van de pakhuizen aan het Entrepotdok. Donkere en soms uitgebrande panden werden doorbroken met een binnenstraat, jonge ondernemers vestigden zich er - het was een onmiddellijk succes en, zoals later bleek, was het de stepping stone voor de ontwikkeling van de Oostelijke Eilanden. Boek verscheen in opdracht van De Dageraad.

  Ondergronds bouwen is, zeker in dichtbevolkte gebieden, de mogelijkheid om ruimtes te scheppen - en dat hoeven niet eens bedompte of naargeestige zalen te zijn. Hoe had Bin Laden het anders uitgehouden in Tora Bora? Een reis langs Helsinki, Amsterdam, het Louvre en het Haagse Souterrain.

  In 2003 verscheen het boek Vensters op Amsterdam, een initiatief van Accenture. Amsterdam is misschien wel de meest doodgenuffelde stad van Nederland - ook de meest beschreven. Wat valt daar nog aan toe te voegen? Juist, letterlijk architectonische hoogtepunten, gebouwen met inzicht en uitzicht op de stad. Een panoramische reis langs Byzantium, Apollo House en het ING House.